Internet ve Güvenlik
Gerekli tedbirleri almadığımız takdirde Internet'in güvenli olduğunu söylemek doğru değildir!
Tehditler ve saldırılar daha da karmaşık halde ve sayıları gittikçe artmaktadır.Her geçen yıl boyunca 100 milyondan fazla yeni benzersiz zararlı dosyalar görülmekte ve sayı katlanarak büyümeye devam etmektedir. Aslında hemen hemen her yıl iki katına çıkmaktadır. Son on yılda araştırma ve geliştirme çalışmaları hızlanmıştır.
Hackerlar sadece ev bilgisayarları değil aynı zamanda hedeflenen ağ sunucusuna sızmak içinde gayret gösterirler. Bir kez eski bir JAVA veya FLASH eklentisi istismar yoluyla enfekte edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda fidye istemek amacıyla dosyalarınız şifrelenebilir. Fidye ödemesi yapılmadığı takdirde dosyalarınızı mevcut uzantılarıyla birililte açamamaktasınız. Genelde 400$ - 1000$ arası ücret talep edebilirler.
Email ile gönderilen virüsler ise genelde INvoice (faturanız var) tarzindadır. Kullanıcılar bir yerden fatura beklentileri olmadan şüpheye düşerek emaildeki PDF dokümanını açmak istemektedir. PDF dökümanı açıldığında ise farklı bir işlem yapılıp emailin kurulum şifreleri ele geçirilmekte ve email hesabı üzerinden toplu email gönderimi yapılarak email adresinin SPAM listelerine girmesi ve emailin çalışmasının engellenmesi durumu söz konusu olur.
Tabi birde yazılım endüstrisine bakmak lazım. Yazılım sektöründe etik davranan yazılım satıcıları tamamen kaybolmuş gibi görünüyor.Freeware adı altında yayınlanan çoğu program bilgisayarınızda farklı tehdit parçacıkları barındırmaya başlar. Daha sonrasında siz ücretsiz bir program yüklediğinizi düşünürken popup ekranlarıyla bir çok reklam ve aldatıcı virüs temizleme programları izlenimli ekran görüntüleri görmeye başlarsınız. İşte bu reklam kokan tehditleri bilgisayardan kaldırmak bazen hiçte kolay olmayabiliyor.
Ama bazen en basit ve en iyi korunma yöntemi kendi bilgisayarınızın başkaları tarafından kullanılmadığına kesinlikle emin olmakdır. Bilinen internet sitelerinden program indirmek yada alışveriş yapmak, bilinen ve güvenilir yazılımları bilgisayar yüklemek bunlar en azından kendi kendimize yapabileceğiz korunma yöntemleri.
Dışarıdan takacağımız CD yada USB bellek için kesinlikle virüs barındırmadığına inandıklarımızı sisteme okutmamız kendimizi güvenlik altına almamızı kolaylaştırır. Internet ortamında ise resim , email, reklam sitelerindeki tıklamalar, ücretsiz yazılımlar bizlerin korunmamız hale getirilmesine neden olabilmektedir.